HALLOWEEN
Denna webbplats använder cookies. Om du fortsätter surfa, vi förstår att du accepterar dess användning Om cookies
OK

Nyheter

De tre huvudsakliga skillnaderna mellan Judo och BJJ

De tre huvudsakliga skillnaderna mellan Judo och BJJ 15 Jan 2020

I kampsportvärlden finns det många olika discipliner baserade på slagen som Kung fu, Karate, Taekwondo, Muay Thai, etc. ... och sedan finns det andra discipliner där det inte finns stansar och det är där vi pratar om discipliner som vi vanligtvis kallar "grab" eller på engelska "grappling".

I den här artikeln kommer vi att prata om två av dem som ibland kan verka väldigt lika: judo och brasilianska Jiu Jitsu eller som det vanligtvis förkortas ”BJJ”.

Judo grundades av Jigoro Kano i Japan 1882. För att skapa judo var Kano tvungen att sammanställa och modifiera en serie tekniker från Jiu Jitsu som han hade lärt sig i skolor som Tenjin Shinyo ryu och senare Kito ryu. Judo är en kampsport i Grappling-stil (grepp), vilket innebär att det inte finns nävar eller spark utom för vissa traditionella kator där de praktiseras. Därför, i den vanliga judo-utövningen, är alla rörelser baserade på greppet: projektioner, immobiliseringar, kvävningar och dislokationer.

I början av 1900-talet öppnade Brasilien upp för asiatisk invandring, särskilt från japanska. Inom denna våg av japanska immigranter kom judoka Mitsuyo Maeda, som flyttade till Brasilien för ett diplomatiskt uppdrag. Koma, som var en direkt student av Kano på Kodokan-skolan, bosatte sig i staden Belém i delstaten Pará och där började undervisa judokurser för flera människor, bland dem var Carlos Gracie. Efter ett tag blir Carlos självständig och öppnar sin egen dojo senare flyttar han till Rio de Janeiro. Där börjar han experimentera och utveckla nya kunskapstekniker lärda med Maeda och med hjälp av sin yngre bror Helio Gracie och därmed utveckla en ny kampsport känd som Gracie Jiu Jitsu och senare som brasilianska Jiu Jitsu.

Count Koma & Helio Gracie

Brasilianska Jiu Jitsu kommer från judo och därför har de ganska många saker gemensamt, men hur skiljer de sig? Låt oss se vad vi tror är de tre största skillnaderna:

 

1. Skillnader i metodiken: öva mer till fots eller på marken

Den viktigaste skillnaden är träningsmetodiken: det finns två former av strid, som i Judo kallas Tachi-waza (fotkamp) och Ne-waza (markkamp).

Judo har alltid lagt mer tonvikt på praktiken av Tachi-waza. Ne-waza är också tränad men de prioriterar alltid stående strider.

I brasilianska jiu jitsu tränas kampen på marken eller ne-waza mycket mer än den stående kampen.

Å andra sidan och när judo fokuserar mer på fotkampen finns det många strategier, kombinationer som är typiska för denna sport som utvecklas i tachi-waza och som BJJ-utövare ofta inte dominerar sätt de goda judokorna.

Även om en brasiliansk jiu jitsu-konkurrent lätt kan delta och till och med lyckas i en judoturnering (som Rigan Machado eller BJ Penn), kan en judoka också tävla i en brasiliansk Jiu jitsu-turnering. Någon av dem bör helt enkelt anpassa sig till turneringens regler.

2. Skillnader i tävlingsbestämmelserna


Judo-förordningen


Judo införlivades officiellt i de olympiska spelen 1964 och sedan dess och tills nu har reglerna varierat avsevärt. Men det har grundläggande regler som inte har ändrats. Du kan vinna en judokamp på flera sätt:

  •  Projicera din motståndare (ta honom till marken med en teknik) och att han faller med sin fulla rygg på tatami. Detta kallas en fullständig poäng eller Ippon och är en direkt seger och slutar kampen. Om när han faller, bara vidrör hälften av ryggen på tatamin, är det en Waza-ari och räknas som hälften av en Ippon. Om två waza-ari uppnås vinns striden.
  • Immobilisera på marken och begränsa motståndarens rörelse i 20 sekunder anses också ippon. Om han är immobiliserad i 10 sekunder och motståndaren flyr räknas handlingen som waza-ari.
  • Att få en kvävning från kampen på marken eller Ne-waza och att tvinga motståndaren att överlämna betraktas också som en ippon.

Judo fight in a competition


Jag har läst och accepterar villkoren för denna webbplats: